קו למשפט

ויזת עבודה לאנגליה

נושא ההגירה באנגליה ובבריטניה כולה, היה מאז ומתמיד עניין רגיש. מי לא רוצה להגיע לאי הבריטי ולהשתכן שם - כשהוא יכול ליהנות מחיים איכותיים, משכר גבוה ומתרבות עשירה? כולנו נסכים לכך, כנראה, בין אם לכמה שנים ובין אם לתמיד. רשויות ההגירה של בריטניה יודעות זאת היטב, ולכן מנסות למנוע כניסה המונית של מהגרים לארצם. אחת הדרכים לפקח על כך היא באמצעות הנפקת וויזות עבודה לאנגליה.

לא נתעכב כאן על הסיבות לכך שאנגליה מפעילה מדיניות הגירה נוקשה כל כך, אלא נעסוק במדיניות ההגירה עצמה: מה ההבדל בין ויזת תייר לויזת עבודה, מה צריך כדי להשיג וויזות עבודה לאנגליה ולכמה זמן הן תקפות? ננסה כאן לענות על השאלות הנ"ל.

מהי ויזת עבודה?

ראשית, חשוב להבין כי כל מי שרוצה להיכנס לאנגליה, חייב בויזה. כאשר אדם רוצה רק לטייל בה, הוא יזכה לויזת תייר - לא לפני שיתוחקר, כך ברוב המקרים, על ידי אנשי שדה התעופה לגבי כוונתו ומטרת השהות שלו.

אבל, כאשר אדם רוצה לעבוד באנגליה, עליו לעבור תהליך ארוך יותר. מדוע? בעיקר משום שכל תושב חוץ אשר מעוניין לעבוד בתור המדינה, למעשה תופס מקום עבודה של אזרח מקומי. ברוב המדינות, לאזרחי המדינה עצמם תהיה עדיפות מבחינת תנאים רבים, וזהו אחד מהם: הרשויות, על ידי הגבלת כמות האנשים שיכולים לעבוד במדינה מבלי שיוגדרו אזרחים שלה, מבטיחות כי יישארו די מקומות עבודה לאזרחים שלהן.

למעשה, וויזות עבודה לאנגליה מאפשרות לאדם לעבוד באופן חוקי במדינה הזו, גם אם הוא אינו אזרח שלה. יש לכך הגדרות מדויקות שעליהן נתעכב מייד, אך הרעיון הוא לאפשר לכמות מצומצמת של מהגרים כן להשתלב בשוק העבודה, כדי להפרות אותו ולקדם אותו. אגב, היום ישנם לא מעט אנשים שמנסים לעשות זאת גם באופן לא חוקי, אך אם ייתפסו - הם עלולים להיות מגורשים לצמיתות מאדמת אנגליה.

שיטת הנקודות של הויזה האנגלית

מזה כמה שנים, מונהגת באנגליה שיטת הנקודות לקבלת ויזת עבודה (או אשרת עבודה אם תרצו). זוהי שיטה מעט מורכבת, אך היא מציבה הגבלות והוראות ברורות לגבי האנשים שיכולים לקבל אשרות עבודה באנגליה - וכאלו שלא.

אגב, כדאי לזכור כבר כעת: ישנם אנשים שנתוניהם לא יאפשרו להם לקבל אשרת עבודה באנגליה, גם אם ירצו בכך מאוד. כפי שתוכלו לראות מייד, ישנם נתונים ספציפיים מאוד שמאפשרים לקבל את ויזת העבודה, ומי שאינו מחזיק בהם, לא ייכנס גם אם נסה לעשות מעל ומעבר בעת מבחני הקבלה.

אם כך, הקריטריונים אשר מקנים נקודות לצורך קבלת ויזה הם:

  • ידיעת השפה האנגלית ברמה מספקת
  • כישורים יוצאי דופן (לדוגמא: בספורט)
  • ידע רחב בתחום מסוים (לכן, פרופסור יזכה לכמות נקודות גבוהה)
  • עבודה במוסד דתי
  • עבודה בתפקיד שיש בו מחסור באנגליה

כל אחד מהסעיפים הללו יכול להקנות למועמד בין חמש ל-20 נקודות, על פי תקנות שנקבעו מראש. ישנן עבודות אשר ידרשו צבירה של 70 נקודות, ואילו אחרות (עבודות זמניות למשל), שידרשו 40 נקודות.

יש לציין כי הבסיס לקבלת וויזות עבודה לאנגליה, מכל סוג שהיא ובכל עניין, הוא תעודת החסות - מסמך אשר מונפק על ידי מזמין העבודה (כלומר, המעסיק האנגלי של המועמד). תעודה זו מקנה כמה עשרות נקודות ולכן, בלעדיה כמעט ואין סיכוי להשיג את אשרת העבודה. תעודת החסות אף תקנה למועמד זכות לשהות באנגליה עד 14 יום לפני יום תחילת העסקתו המתוכננת, בין אם לצורך סידורים אחרונים ובין אם לטובת התנהלות קלה יותר מול רשויות ההגירה.