רשלנות רפואית בעניין הריון ולידה היא נושא משפטי מורכב ורגיש אשר עוסק במקרים בהם ישנו צוות רפואי שלא בהכרח פעל בהתאם לסטנדרט הרפואי הנדרש ועל ידי כך למעשה פגע בזכויותיהם של המטופלים. מדובר בהליך המתרחש כאשר ישנו נזק אשר נגרם לאם ו/או לעובר, בשל מחדלים או פעולות בזמן ההריון. על מנת להבין טוב יותר כיצד מתנהל התהליך המשפטי במקרה זה, חשוב להכיר את השלבים המרכזיים.
השלב הראשון בתהליך זה הינו הזיהוי של הרשלנות. על המטופלים להבין האם אכן מדובר על מקרה של רשלנות רפואית. לרוב, זיהוי הרשלנות בעיקר מבוסס על תחושותיהם של המטופלים או על מידע אשר נמסר להם לאחר האירוע.
בשלב זה, רצוי ואף מומלץ לפנות לעורך דין מומחה בתחום רשלנות רפואית בזמן הריון שיוכל לספק את הייעוץ הראשוני, אשר במסגרתו יבחן עורך הדין את פרטי המקרה ככל הנדרש, לרבות האבחנות הרפואיות וכן גם כלל התיעוד הרלוונטי שנאסף. לעיתים תידרש גם חוות דעת רפואית מרופא מומחה חיצוני על מנת להעריך ככל הניתן האם אכן מדובר על רשלנות רפואית.
השלב הבא הינו שלב איסוף הראיות, והוא כולל בתוכו מספר דברים, כמו למשל:
יצירת תשתית משפטית חזקה ככל הניתן היא חלק מאוד חשוב בכל הנוגע להצלחה של התביעה, שכן, כאן נבדקים לא רק פרטי האירוע, אם כי גם השפעת הרשלנות על חייהם של אותם המטופלים.
לאחר שנאספו כלל הראיות הנדרשות ולאחר שנוצרה התשתית המשפטית, השלב הבא הינו הגשת כתב תביעה לבית המשפט, שכן הוא מהווה מסמך משפטי מאוד מרכזי שבו מפורטים הדברים הבאים:
בנוסף לכך, בכתב התביעה גם יוגדרו הסעדים המבוקשים, כלומר, הפיצויים שמבקשים התובעים לקבל. סעדים אלו לרוב כוללים גם החזר בגין הוצאות רפואיות, פיצוי בגין אובדן השתכרות במידת הצורך, וכמובן גם פיצוי על סבל וכרב שנגרמו כתוצאה מהמקרה.
לאחר הגשת כתב התביעה, ישלח בית המשפט לצד הנתבע את המסמך, וזה יידרש להגיש כתב הגנה בו יציג את עמדתו בעניין ההאשמות.
לאחר שהוגש כתב התביעה, יעברו הצדדים לשלב הדיונים בבית המשפט בו תינתן להם ההזדמנות להתדיין בנוגע להסדר פשרה. הסדר זה הינו הליך נפוץ, בעיקר במקרים מורכבים בהם מעדיף כל צד להימנע ככל הניתן מהליכים משפטיים ממושכים.
פשרה זו מאפשרת הגעה להסכמה בעניין פיצוים בצורה יותר מהירה ויותר חסכונית לעיתים. ישנם מקרים בהם תהיה הפשרה כוללת פיצויים כספיים ללא הכרה מפורשת באשמה מצד הנתבע, מה שלמעשה עשוי להקל על כלל הצדדים בסיום הסכסוך בצורה מוסכמת.
יחד עם זאת, במידה ולא הושגה פשרה, יעבור התיק לדיון הוכחות בו יוצגו עדים, ראיות ולעיתים גם חוות דעת של מומחים רלוונטיים. יש לציין כי הליכים משפטיים, בעיקר במקרים העוסקים ברשלנות רפואית, בין היתר עשויים גם לכלול תביעות נלוות, כמו למשל תביעת לשון הרע. זאת במקרה בו פגיעה נוספת נגרמה בשל פרסום פוגעני למשל או טענות שקריות.
לאחר בחינת הראיות, יקבע בית המשפט את גובה הפיצויים המתאימים ואת המשך ההליך, לרבות אפשרות ערעור מצד אלו שאינם מרוצים מתוצאות ההחלטה.
בסופו של דבר, הליך זה עשוי להיות לעיתים מורכב מאוד וארוך, אך יחד עם זאת, כאשר נעזרים בעורך דין מנוסע, ניתן למצות את הזכויות שלכם בצורה מקצועית יותר. לכן, במידה ואתם זקוקים למידע נוסף בעניין תהליכים משפטיים שונים, אנו מזמינים אתכם לעיין במידע נוסף באתר קו למשפט - אל תהססו לקרוא ולקבל כלים שיוכלו לסייע לכם בהתמודדות או לקבל הבנה מעמיקה יותר עם המקרה שלכם.