ההגדרה לגבי מהי תאונת דרכים מופיעה במסגרת חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים תשל"ה (1975), או כפי שהוא ידוע בראשי התיבות פלת"ד. על פי החוק תאונת דרכים הינה "מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה". לכל אחת מן המילים בהגדרה זו קיימים פירושים והרחבות במסגרת החוק והפסיקה, והדיון בבית המשפט באירוע תאונת דרכים הינו לעיתים רבות האם התאונה נכללת במסגרת הגדרת תאונת דרכים על פי החוק, או שאין מדובר בתאונה ולכן יש לטפל במקרה במסגרת חוק הנזיקין הכללי. הנה כמה דוגמאות להרחבות בנושא:
- רכב מנועי - רכב מנועי הינו כל רכב בעל מנוע, כולל אפילו רכבת, מלגזה או אופנוע (קרא עוד על תאונות אופנועים).
- מאורע - קיימות הרחבות רבות למילה זו, כך שגם לדוגמא מקרה שבו אירעה שריפה ברכב מוגדרת בתור מאורע.
- שימוש - גם פעולה של ישיבה ברכב נחשבת לביצוע שימוש בו, וכך גם אדם שעלה לרכבת עושה ברכבת שימוש.
מאחר והפירוש של החוק מתבצע בעיקר באמצעות פסיקת בתי המשפט, ופסיקה זו מתעדכנת כל הזמן, קיימת חשיבות לבחירת עורכי דין תעבורה המתמחים בתחום זה, המתעדכנים בחידושים בתחום באופן רציף. עורך דין המתמחה בתחום מורגל גם בניהול משא ומתן עם חברות הביטוח, ולכן יוכל לקבל עבורך הסדר פיצויים טוב יותר.
נזקי גוף מול נזקי רכוש
החוק בישראל מחייב על בעל רכב לבטח את רכבו במסגרת ביטוח חובה שמטרתו לכסות את נזקי הגוף שנגרמו לכל הצדדים באירוע תאונת דרכים (גם לצד הפוגע וגם לצד הנפגע). האחריות של חברת הביטוח שהוציאה את ביטוח החובה לפצות את הצדדים הנפגעים בגין נזקי הגוף שנגרמו להם הינה אחריות מוחלטת, והיא אינה תלויה באשמתו של צד זה או אחר. במידה והנפגע היה הולך רגל, אז החברה שהוציאה את הפוליסה של הרכב הפוגע תפצה אותו. במידה והנפגע היה נוסע ברכב, אז החברה שהוציאה את הפוליסה של הרכב בו נסע תפצה אותו.
קיימים מקרים בהם הנהג הפוגע לא היה מבוטח, נהג ללא רישיון או שפגע בך וברח. במקרים אלו ניתן להגיש תביעה אל קרנית - גוף אשר תפקידו לפצות את כל מי שאינו יכול לתבוע פיצויים מחברת ביטוח, למעט מקרים חריגים כגון כאשר הנפגע נהג ברכב ללא רשיון נהיגה תקף.
בנושא נזקי רכוש, החוק אינו מחייב את בעל הרכב לבטח את רכבו לגבי נזקי רכוש, ולכן רק במידה וקיימת בידך פוליסת ביטוח מקיף ניתן לתבוע את חברת הביטוח על נזקים שנגרמו לרכוש שלך בעקבות תאונה. במידה וקיימת לצד השני פוליסת צד ג' אז ניתן לתבוע אותה לגבי נזקי רכוש שנגרמו לך, אך רק במידה והאשמה בתאונה הייתה של הצד השני, כלומר שהאחריות של חברת הביטוח לפצות אותך על נזקי רכוש אינה מוחלטת, והיא תלויה פעמים רבות בנושא אשמת הנהגים המעורבים בתאונה.
במידה ובעקבות תאונה היו גם נזקי גוף וגם נזקי רכוש אז שני הנושאים יטופלו בשתי תביעות נפרדות, וכמעט שלא יהיה קשר בניהם.
פרטי נזק בגינם ניתן לתבוע פיצויים
קיימים מספר סעיפים בגינם ניתן לתבוע פיצוי בגין נזקי גוף שנגרמו עקב תאונת דרכים. הנה כמה מהם:
- כאב וסבל (נזק שאינו ממוני) - בתקנות מוגדר סכום קבוע בחוק (צמוד למדד) הנובע מגובה נכותו הקבועה (צמיתה) של הנפגע, מספר ימי האשפוז בעקבות התאונה וגילו של הנפגע. במידה ולא נקבעה לתובע נכות קבועה, יכול בכל זאת בית המשפט לקבוע לו פיצויים כאילו היה נכה בשיעור 10%. הסכום אותו ניתן לקבל כיום על כאב וסבל יכול להגיע עד כ-15,000 ש"ח, וכן סכום נוסף בגין כל יום אישפוז. בנוסף ניתן לתבוע סכום נוסף בגין נכות קוסמטית אותה קובע רופא.
- הפסד השתכרות - במידה והנפגע איבד הכנסות או ששכרו נפגע בגין נזקי גוף עקב תאונת דרכים. במקרים בהם נקבעה לנפגע נכות קבועה, רשאי הנפגע לתבוע גם בגין אובדן הכנסות עתידיות עד גיל הפנסיה. ככל שפוטנציאל ההשתכרות של הנפגע גבוה יותר, כך יהיו הפיצויים גבוהים יותר.
- עזרת הזולת - במידה והנפגע נזקק לעזרה מן הזולת בשל תאונת דרכים (אך רק במידה ולא היה נזקק לה ללא ארוע התאונה), רשאי הנפגע לתבוע פיצויים בכדי לממן עזרה זו. לדוגמא: עוזרת בית, משלוחים מן הספורמקט או במקרים קיצוניים עובד סיעודי).
- הוצאות - הנפגע זכאי לתבוע החזר בגין הוצאות ישירות שנגרמו לו עקב רשלנות רפואית של הנתבע. מוניות, הוצאות בית חולים (מועבר ישירות אל בית החולים), ציוד רפואי, הפסד ימי עבודה (כולל הפסד ימי מחלה במידה ונעשה שימוש בימים אלו כתוצאה מן התאונה) וכו'.
מה לעשות אחרי תאונת דרכים
הדבר הראשון אותו יש לעשות אחרי תאונת דרכים הוא לודא כי לא נפגת! במידה ונפגעת יש להתפנות בצורה מיידית על מנת להיבדק בבית חולים. גם במידה ולדעתך לא נפגעת כדאי להגיע לבדיקה מקיפה בהזדמנות הראשונה בכדי לזהות פגיעות פנימיות. בכל מקרה לא יהיה צורך לשלם על הבדיקות ועל כל טיפול רפואי שיוענק לך כתוצאה מן התאונה.
במידה ולא נפגעת בתאונה, אז זה הזמן לאסוף כמה שיותר מידע לגבי התאונה, מאחר וככל שעובר זמן מרגע התאונה כך קשה יהיה לאתר עדים ולהיזכר בפרטים שונים במידה והנושא יגיע לדיון בבית משפט.
- פרטים אישיים - יש לרשום את השם, ת"ז והכתובת של כל המעורבים בתאונה.
- פרטי כלי הרכב - יש לרשום את מספרי הרכבים, את סוג הרכב, הדגם, שנת היצור והצבע.
- פרטי פוליסות הביטוח - יש לרשום את מספר פוליסת הביטוח של כל הרכבים המעורבים.
- רשיונות נהיגה - יש לוודא כי המעורבים בתאונה בעלי רשיון נהיגה בתוקף.
- מצב הנהגים - יש לנסות להתרשם האם מי מהנהגים נמצא תחת השפעת אלכוהול או סמים. במידה והתשובה חיובית, יש לדווח על כך למשטרה.
- עדים - במידה והיו עוברי אורח או נוסעים נוספם ברכבים המעורבים יש לרשום את פרטיהם.
- נסיבות התאונה - יש לרשום את היום, השעה, מזג האוויר ותיאור מדוייק של התאונה. כדאי לצלם במידת האפשר את מקום התאונה. נסה להחתים את הצד השני על הצהרה המאמתת את נסיבות התאונה, במיוחד אם מדובר בהודאה באשמה של הצד השני.
בהזדמנות הראשונה יש ליצור קשר עם המשטרה על מנת שזו תוציא "אישור על תאונה" הכולל את הפרטים אותם אספת מיד לאחר תאונת הדרכים.
התיישנות על תביעת פיצויים
על נפגע בתאונת דרכים להגיש תביעת פיצויים בתוך 7 שנים מיום התאונה, אלא אם הוא קטין, אז תחל תקופת ההתיישנות כשיגיע לגיל 18.
המלצות למקרה תאונת דרכים
- דאג לקבל אישור ממשטרת ישראל על התאונה. רק עם אישור זה ניתן להימנע מחיוב בבית החולים על הטיפול הרפואי שניתן לך.
- במידה ונפגעת, או שיש חשש כי נפגעת בעת תאונת דרכים, לך מייד להיבדק. הבדיקה הרפואית, במסגרתה נרשמות טענותיך לגבי הפגיעות שנגרמו לך, מהווה בסיס והוכחה לעובדה כי אכן נפגעת בתאונה, ומשמשים אחר-כך בכדי לשייך נזקי גוף אל תאונת הדרכים.
- שמור העתקים מכל מסמך רפואי הקשור לתאונה - ביקורים בבית חולים, אצל רופא או בעל מקצוע רפואי (פיזיוטרפיסט לדוגמא). יש לוודא כי כל תלונה שלך נרשמה בטפסים הללו. תלונה שלא תופיע, קשה יהיה להכניסה מאוחר יותר.
- שמור תיעוד של כל הוצאה כספית שנגרמה לך בעקבות התאונה.
- דע כי יתכן כי חברת הביטוח תבצע חקירה בכדי לבדוק את אמינות תביעתך. אם נשלח אליך חוקר, בגלוי או חוקר סמוי, הימנע מלשוחח עמו לפני התייעצות עם עורך-דין.
- לא כדאי להחפז בהגשת תביעת פיצויים כנגד חברת הביטוח. בדרך כלל כדאי יהיה להגיש את התביעה רק כאשר מצבך הגופני יתייצב, בכדי שניתן יהיה לקבוע איזה נזק שנגרם לך הוא קבוע.
הוצאות רפואיות
במידה והיו לך הוצאות כלשהן כתוצאה מן הטיפול הראפואי לו נזקקת כתוצאה מן התאונה חשוב לשמור תיעוד מסודר שלהן, כולל אישורים רפואים, מרשמים, הפניות, בדיקות וקבלות רלוונטיים, כולל הוצאות נסיעה או הפסד ימי עבודה.
פיצויים בגין נזקי גוף
על-פי חוקי הנזיקין מטרתם של פיצויים הינה להחזיר את הנפגע קרוב עד כמה שניתן למצבו לפני האירוע, ובמידה ואין אפשרות כזו, לפצותו בכסף על הפגיעה שנגרמה לו. גובה הנזק בפועל נקבע על פי סוגי נזקים שונים שנגרמו לך כתוצאה ישירה מנזקי הגוף בתאונה, לדוגמא:
- הוצאות ישירות - הנפגע זכאי לתבוע החזר בגין הוצאות ישירות שנגרמו לו עקב תאונת הדרכים כגון הוצאות עבור בדיקות רפואיות, תרופות, ציוד רפואי, חוות דעת, ואף שכר טירחת עורך דין.
- כאב וסבל - נזק שאינו ממוני - תקנות הנזיקין מגדירות סכומים קבועים הנובעיפ מגובה הנכות הקבועה (צמיתה) של הנפגע, מספר ימי האשפוז בעקבות האירוע ובהתאם לגיל הנפגע. במידה ולא נקבעה לתובע נכות קבועה, יכול בכל זאת בית המשפט לקבוע לו פיצויים כאילו היה נכה בשיעור 10%. המדובר בנזקים של כאב וסבל ואובדן הנאות החיים שנגרמו לנפגע כתוצאה מתאונת הדרכים. פיצוי זה קבוע בתקנות הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (חישוב פיצויים בשל נזק שאינו ממון), תשל"ו – 1976.
- הפסד השתכרות - במידה והנפגע איבד הכנסות או ששכרו נפגע בשל נזקים שנגרמו לו במהלך תאונת דרכים. במקרים בהם נקבעה לנפגע נכות קבועה, רשאי הנפגע לתבוע גם בגין אובדן הכנסות עתידיות. גם במידה ויש הפסד השתכרות של בני המשפחה בשל נזקי הגוף ניתן לתבוע בגינו פיצויים.
- הפסדי פנסיה ותנאים סוציאלים - אובדן של תנאים סוציאליים ופנסיה בשל הפסקת עבודתו של הנפגע הינה סעיף בגינו ניתן לתבוע פיצויים.
- עזרת הזולת - במידה והנפגע נזקק לעזרה מן הזולת בשל הנזקים שנגרמו לו בתאונה (אך רק במידה ולא היה נזקק לה לפני התאונה), רשאי הנפגע לתבוע פיצויים בכדי לממן עזרה זו.
- ניידות - פגיעה בניידותו של הנפגע הינה סעיף בגינו ניתן לתבוע פיצויים, כגון הוצאות נסיעה שנובעות מכך שהנפגע אינו יכול להתנייד יותר בכוחות עצמו.
פיצויים בגין נזקי רכוש
חישוב הפיצויים בגין נזקי רכוש הינו פשוט יותר באופן יחסי. גובה הפיצוי נקבע על-ידי שמאי מטעם חברת הביטוח המחוייבת בגין תשלום הפיצויים. גובה הפיצוי תלוי בגורמים שונים כגון אשמת בעל הפוליסה, ירידת ערך של הרכבים המעורבים בתאונה וגובה ההשתתפות העצמית.
לקריאה נוספת